Dnevne potrebe vitamina C
Vitamin C spada u esencijalne vitamine, što znači da ga telo ne može samo proizvesti, niti ga čuva u rezervama, pa se mora unositi putem ishrane ili dodataka ishrani.
Međutim različiti faktori kao što su zagrevanje, produženo stajanje, izloženost kiseoniku i jakoj svetlosti mogu uticati na gubitak sadržaja vitamina C u hrani zbog njegove velike nestabilnosti.
Zato se danas većina ljudi opredeljuje za uzimanje dijetetskih suplemenata vitamina C kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe.
Minimalne dnevne potrebe vitamina C: 75 - 150 mg / dan *
Maksimalne dnevne potrebe vitamina C kod odraslih : 250 - 1.000 mg / dan
Ovo je minimalna količina koja je potrebna za sprečavanje nedostatka i jednaka je unosu 1 ½ pomorandže dnevno.
Prednosti kao što su snažan imuni sistem i antioksidativna zaštita zahtevaju dnevni unos vitamina C koji premašuje minimum. Dodatak vitamina C može da pomogne da postignete veći unos, što može biti posebno važno za osobe koje ne konzumiraju svakodnevno preporučenih 7 do 10 porcija voća i povrća, kao i za dodatnu imunološku zaštitu tokom sezone prehlade i gripa.
Kada je najbolje da tokom dana uzimate vitamin C?
Da biste uneli maksimalnu dnevnu dozu, veoma je važno rasporediti doze tokom dana.
Na primer:
Izabrati suplement od 500 mg i uzimati jednom do dva puta dnevno, ili
Izabrati formulu sa produženim oslobađanjem u većoj dozi jer omogućava postepeno oslobađanje malih količina vitamina C tokom perioda od šest do osam sati.
Kada bi trebalo izbegavati unošenje vitamina C?
Vitamin C se može sigurno uzimati zajedno sa mnogim drugim prirodnim proizvodima.
Najbolje je da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom ili farmaceutom ukoliko uzimate analgetike / antiinflamatorne lekove (velike doze aspirina), antikoagulanse (varfarin), hemoterapeutske agense ili estrogene (hormonska supstituciona terapija ili kontraceptivi).
RECEPT: KREM SUPA OD KARFIOLA
Uvek je savršeno vreme za jačanje imuniteta uz domaću supu, napravljenu od karfiola bogate vitaminom C.
Svaka šolja karfiola sadrži neprocenjivih 125 miligrama vitamina C.
Priprema:
U šerpu dodajte malo vode čisto da prekrije dno, a zatim postavite posudu za paru iznad šerpe.
Prokuvajte na jakoj vatri.
U posudu dodajte 5 šolja seckanih karfiola.
Poklopite i parite 10 minuta, dok karfiol ne omekša.
Dodajte 2 šolje čorbe od piletine ili povrća i 170 g tofu sira u blender.
Zatim dodajte par karfiola, ½ kašičice belog luka u prahu i 4 lista sira čedar.
Poklopite i uključite blender, zatim izblendajte sastojke dok ne dobije smesu glatke teksture.
Poslužite odmah.
Napomena: Ovde dati podaci namenjeni su isključivo smernicama i nisu namenjeni lečenju ili sprečavanju bilo kog stanja ili bolesti. Pre upotrebe bilo kog prirodnog zdravstvenog proizvoda kosultujte se sa lekarom ili farmaceutom.
Komentari